Vysoký krevní tlak, tichý zabiják. Jak na prevenci?

Bývá nazýván tichý zabiják. Nebolí nás a můžeme s ním žít roky bez toho, abychom o něm věděli. Když se projeví následky, škoda na našem těle je již napáchána.

Řeč je o vysokém krevním tlaku, který může bez léčby vést až k mrtvici, infarktu, selhání srdce nebo selhání ledvin. A můžeme ho odhalit jedině pravidelným měřením.

Vysoký krevní tlak je stav, kdy nám lékař změří alespoň dvakrát 140/90 mm Hg a více. Optimálně by se měl tlak pohybovat do 120/80 mm Hg.

Příčiny

Vliv na rozvoj vysokého krevního tlaku má na jedné straně dědičnost a na druhé životní styl. S tím, jakou genetickou výbavu jsme po předcích zdědili, nic udělat nemůžeme, a proto je důležité se soustředit na to, co ovlivnit můžeme.

Životní styl pro udržení zdravého krevního tlaku

Pohyb

V první řadě je důležitý pohyb. Jakákoli fyzická aktivita se počítá, ale náš cévní systém bude nejvíce benefitovat z takzvaného aerobního cvičení. Tím se myslí všechny druhy cvičení prováděné se střední intenzitou po dobu alespoň 30 minut.

Ideální intenzita je taková, která vás zahřeje a zvýší dechovou frekvenci, ale stále při ní můžete mluvit bez lapání po dechu mezi slovy.

Nejlepší fyzické aktivity pro snížení krevního tlaku tedy jsou např. cyklistika, rychlá chůze, plavání, lehký běh, ale také aerobic nebo různé formy tance, a to ideálně 5x týdně.

Strava

Pro udržení normálního krevního tlaku je důležité přijímat dostatek ovoce a zeleniny, doporučuje se množství 0,5-1 kg denně.

Zbytek našeho jídelníčku bychom měli připravovat s vědomím toho, že naše váha je jeden z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého krevního tlaku. Rozhodně bychom se tedy neměli přejídat nebo to přehánět s jídly z fast foodů.

Sůl

Sůl má také významný vliv na rozvoj vysokého krevního tlaku. Mechanismus působení soli na krevní tlak jsme vysvětlovali zde.

Doporučená denní dávka soli je 5-6 g, faktem ale je, že průměrně každý Čech denně zkonzumuje více než dvakrát tolik.

Chceme-li si proto udržet zdravý krevní tlak až do vysokého věku, měli bychom dělat maximum pro to, abychom dostali příjem soli do doporučených mezí.

To znamená nekupovat přesolené potraviny a i pokrmy solit raději méně než více. Výhodné je pro vaření doma využívat tzv. náhražky soli, tedy sůl se sníženým obsahem sodíku a obohacenou o draslík. Draslík přispívá k udržování normální krevního tlaku, o dalších výhodách jsme psali zde.

Alkohol a cigarety

Alkohol se může přímo podílet na zvýšení krevního tlaku, a to již při příjmu 2 piv denně.

Kouření zužuje cévy a negativně působí na srdce a zvyšuje krevní tlak. Což platí jak pro aktivní, tak pasivní kouření.

Co si z toho odnést

Krevní tlak je určitě něco, co bychom si měli hlídat a pravidelně měřit. To se samozřejmě týká těch, kteří už vědí, že by ho měli snižovat, ale i lidí, kteří s tlakem zatím problémy neměli. Obě skupiny lidí by taktéž měli dbát na základní principy zdravého životního stylu, které přispívají k udržení normálního krevního tlaku.

Tyto principy jsou:

  • Dostatek pohybu
  • Zdravá strava s dostatkem ovoce a zeleniny
  • Držet příjem soli na uzdě
  • Vyhýbat se alkoholu a cigaretám