Sůl a zadržování vody? Jedna z příčin vysokého tlaku

Sůl zadržuje vodu v těle. A přitom my Češi konzumujeme až třikrát více soli, než je doporučená denní dávka. Co tedy s tím?

Nejdříve si na zjednodušeném příkladu ukažme, jakým mechanismem zadržuje sůl v těle vodu.

Uřízněte 2 kolečka syrové brambory a jedno posypte solí, položte je vedle sebe. Za cca 30 minut uvidíte, jak sůl do sebe táhne vodu. Brambora se snaží rozředit nasypanou sůl. Ale proč se to děje?

Všechny biologické systémy mají přirozenou tendenci udržovat rovnováhu.

Když je na jedné straně systému minerálně koncentrované prostředí (nasypaná sůl), voda do něj bude proudit ze zbytku brambory, kde je vody relativní přebytek. Brambora se v celém systému snaží vytvořit stejnou koncentraci minerálních látek a v důsledků toho se na řezu osolené straně hromadí voda a zbytek brambory se vysušuje.

Obrázek

Naše tělo je složitější, ale pořád platí, že když zkonzumujeme velké množství soli, musí se uvnitř našeho „systému“ ustavit rovnováha. Někde se musí vzít voda na rozředění.

A my dostaneme žízeň. Po napití tělo zadrží větší množství tekutin, než by zadrželo normálně, protože ho potřebuje na naředění vší té soli uvnitř našeho těla.

Vliv na krevní tlak

Ale zadržením vody v těle to nekončí. V tuto chvíli má naše tělo více tekutin (hlavně krevní plasmy), které musí srdce rozehnat po těle.

U zdravého člověka se tělo může tomuto stavu krátkodobě přizpůsobit rozšířením cév. A po nějaké době se přebytečné ionty sodíku uvolněné ze soli vyloučí v moči, případně potu.

Když ale zvýšený příjem soli (sodíku) trvá příliš dlouho a tělo ho nestíhá dostatečně rychle vylučovat, nastává problém. Objem krevní plazmy stoupá, cévy už nejsou schopné se více rozšířit a tím pádem začne růst krevní tlak.

A postupně dochází k ztrátě elasticity cév, tzv. arterioskleróze.

Draslík pomáhá vylučovat přebytečný sodík

Z výše napsaného vyplývá, že nejlepší je snažit se rozumně omezit příjem soli, která je zdrojem sodíku. Doporučená denní dávka je 5-6 g. Zároveň jíst dostatek ovoce a zeleniny, které přirozeně obsahují draslík.

Draslík funguje v těle jako elektrolyt. A pro fungování řady dějů v těle je draslík důležitá protiváha sodíku. Současně bylo prokázáno, že draslík je důležitý pro vylučování přebytečného sodíku.

Dobrá zpráva také je, že v dnešní době je možné používat sůl se sníženým obsahem sodíku, která je zároveň obohacená o draslík. A solí stejně.

 

 

Zdroje:

  • Gallen IW, Rosa RM, Esparaz DY, Young JB, Robertson GL, Batlle D, Epstein FH, Landsberg L (1998) On the mechanism of the effects of potassium restriction on blood pressure and renal sodium retention. American Journal of Kidney Diseases 31(1):19-27.
  • Aburto NJ, Hanson S, Gutierrez H, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP (2013) Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. British Medical Journal 346:1378.