6 nejlepších cviků, které vám pomůžou snížit krevní tlak

O tom, jak vysoký krevní tlak může vést k vážným srdečním chorobám a jak upravit životní styl, abychom se tomu vyhnuli, jsme psali zde. V tomto článku se proto budeme soustředit na to, jaká fyzická aktivita je nejlepší pro snížení krevního tlaku.

Nedostatek pohybu je spojován s vysokým krevním tlakem

Ať už máte vysoký krevní tlak nebo mu chcete předejít, nikdy není pozdě na to, začít s nějakým tím cvičením. Nabízí se toho hodně a rozhodně se nejedná jenom o chození do posilovny.

Jak cvičení pomáhá se snižováním krevního tlaku?

Cvičení pomáhá se snížením krevního tlaku několika různými mechanismy:

  • Díky fyzické aktivitě budete mít srdce v lepší kondici

Svaly při cvičení potřebují více kyslíku a živin, které jim jsou dopravovány krevním oběhem. Časem se vaše srdce stane silnější a více efektivní. A pro silnější a efektivnější srdce je jednodušší pumpovat krev po těle. Výsledkem je, že síly působící na vaše cévy jsou nižší a tím se sníží číslo na tlakoměru u lékaře.

2)      Cvičení pomáhá se snižováním váhy

Nadváha a obezita zvyšují riziko rozvoje vysokého krevního tlaku. Čím vyšší váha, tím více síly je potřeba na pumpování krve do všech částí těla. Snížení hmotnosti má největší efekty na ty, kteří mají nadváhu a již mají rozvinutý vysoký tlak.

 

Nadváha a obezita navíc také samy o sobě zvyšují riziko srdečních chorob. Budeme-li si držet přiměřenou váhu, prokážeme tím svému tělu velkou službu.

Je bezpečné cvičit, když mám vysoký krevní tlak?

Pro většinu lidí je odpověď ano, je to bezpečné a prospěšné. Fyzická aktivita způsobí na krátký čas zvýšení krevního tlaku, ale pokud nejdeme do extrému, není potřeba si s tím dělat starosti. Po skončení cvičení by se měl tlak rychle vrátit k původním hodnotám.

Ale pro větší jistotu, vždy je dobrý nápad promluvit si se svým lékařem před započetím nové fyzické aktivity, zvlášť pokud jde o sport s větší intenzitou.

Pokud máte významně zvýšený tlak (více než 160/100 mmHg), váš lékař ho může chtít snížit pomocí léků ještě předtím, než začnete cvičit. Vždy je tedy potřeba se s ním nejdříve poradit.

Cvičení a krevní tlak

Různé druhy cvičení působí na naše tělo rozdílnými způsoby. Pokud máte vysoký krevní tlak, soustřeďte se na tzv. aerobní aktivity, které představují nejlepší způsob, jak posílit srdce bez toho, abyste jej vystavovali příliš velké zátěži. Aerobní typ cvičení je opakující se pohyb, který nutí vaše srdce, plíce, cévy a svaly pracovat po delší dobu. Zpravidla se při něm zapojují velké skupiny svalů – nohou, trupu nebo ramen.

Ideální intenzita aerobního cvičení je taková, která vás zahřeje a zvýší dechovou frekvenci, ale stále při ní můžete mluvit bez lapání po dechu mezi slovy. Tuto intenzitu byste měli udržovat po dobu alespoň 30 minut.

Jaké jsou nejlepší cviky na snížení krevního tlaku?

Chcete-li tedy snížit krevní tlak, nejlépe toho dosáhnete s některou z následujících fyzických aktivit:

  • Rychlá chůze
  • Jízda na kole
  • Plavání
  • Horská turistika
  • Běh
  • Tanec

10 000 kroků, přítel člověka

Ideální je některou z výše uvedených aktivit kombinovat s chozením pěšky, každý den, všude kam to jen jde. Obyčejná chůze je často podceňovaná, ale přitom je to nejpřirozenější lidský pohyb. Takže zvláště, pokud jste se doteď moc nehýbali a teprve si rozmýšlíte, jak pro své zdraví něco udělat, chůze může být ideální první volba.

10 000 kroků představuje spálených 400 kcal, tedy stejně jako spálíte při půl hodinovém běhu při rychlosti 10 km/h. A nepotřebujete si na to vyhrazovat nějaký konkrétní čas během dne. Můžete je získávat během celého dne. Ke sledování počtu kroků můžete využít v podstatě každý chytrý telefon. Nebo odhadem podle ušlé vzdálenosti, ale to je pouze orientační a záleží na délce kroku. Nicméně průměrně 10 000 kroků odpovídá ušlé vzdálenosti okolo 7,5 km.

Představivosti, jak toho dosáhnout, se meze nekladou. Vystoupit z autobusu o zastávku dřív, jít na delší procházku se psem, jít na nákup pěšky místo ježdění autem… Každý má možnost chodit více pěšky.