6 důvodů proč používat sůl se sníženým obsahem sodíku

Proč používat sůl se sníženým obsahem sodíku?

Doporučená denní dávka soli je 5-6 g. Běžně ale do sebe každodenně dostáváme o mnoho více.

88 % světové dospělé populace konzumuje více než 7,5 g soli denně. A v Česku jsme na tom ještě hůře. Podle dat Světové zdravotnické organizace zkonzumují muži v Česku za den průměrně 16,6 g soli, ženy 10,5 g. V Evropě nás to řadí na 4. místo největších konzumentů soli za Maďarsko, Chorvatsko a Makedonii.1

Dnes už asi málokoho překvapí, že státy s vysokou konzumací soli mají společnou ještě jednu věc. A to že nejčastější příčinou úmrtí jsou cévní choroby.

Nic z toho ale není úplně nová informace, ne?

V dnešní době  často slyšíme, že sůl, některé tuky, cukry, některé druhy masa, smažené potraviny atd. jsou pro tělo poškozující a měli bychom je konzumovat s mírou…  

Ale s tou solí je to těžké. Je obsažená v řadě potravin, které si běžně kupujeme a kdybychom při domácím vaření vynechali sůl jídlo by nám připadalo mdlé a dlouho by nám toto předsevzetí nevydrželo. Ale co když to jde i jinak?

Jasně, snižovat příjem soli je pořád to nejlepší, co člověk může pro své zdraví v tomto ohledu dělat. Druhé nejlepší je solit  solí se sníženým obsahem sodíku. Třeba Nesolem, tvořeným z 55 % Himalájskou solí a z 45 % draselnou solí.

 

Hlavní přínosy používání soli se sníženým obsahem sodíku, Nesolu.

1) Snížíte svůj příjem sodíku, kterého má drtivá většina z nás ve stravě přebytek.

2) Přidáte do svého jídelníčku další zdroj draslíku. Pouze 8 % čechů totiž konzumuje alespoň 400 g ovoce a zeleniny, které jsou pro člověka primárním zdrojem draslíku.2

3) V pravěku nikdo jídla nesolil. Z hlediska 2 milionů let vývoje člověka je přirozené přijímat více draslíku než sodíku. Tento poměr moderní člověk konzumací přesolených potravin a nedostatkem zeleniny ve stravě zcela otočil.

4) Pomůžete chránit sebe a své blízké před vysokým krevním tlakem a s ním spojenými chorobami srdce a cév.3

5) Rovnováha draslíku a sodíku je důležitá pro fungování buněčných procesů. V membráně každé z našich buněk je tzv. sodno-draselná pumpa (enzym Na plus/Kplus ATPása), která aby z buňky vyloučila 3 ionty sodíku potřebuje jako „protiváhu“ do buňky přijmout 2 ionty draslíku.

6) Nesol dodá jídlu šťávu! Nebo spíš chuť.

To nejlepší, co může člověk udělat, je méně solit a jíst dostatek ovoce a zeleniny. A když solit, tak Nesolem, Himalájskou solí obohacenou o draslík a se sníženým obsahem sodíku. 

My v Nesolu totiž věříme, že zdraví a vyvážená strava nejdou oddělit. A proto bychom měli základní pilíře naší stravy stavět na stejných principech jako to člověk dělal od pravěku. Do toho patří méně sodíku, více draslíku. Zároveň chápeme, že soli se v moderním světě nevyhneme. 

My se soli totiž vyhnout nemusíme. 

 

Zdroje:

1. https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/wheres-the-salt/ 

2. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-cesi-jedi-malo-ovoce-a-zeleniny-muze-za-to-i-tradicni-ceska-kuchyne-185390

3. https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3362978-prechod-od-soli-ke-zdravejsi-nahrazce-mohl-zachranit-miliony-zivotu-popsala-rozsahla